Urk op de kaart 1784

Tromp de Vries had, gezien de in zijn boek afgebeelde kaart alleen de beschikking van de kaart van Urk zonder de handtekening, want hij  noemt dit 'een anonieme kaart van "'t Eyland Urk' van ca 1785 ". Op de kaart van Schokland staat aangegeven dat de kaart stamt uit april 1784 en uit de handtekening aan de onderzijde van de kaart van urk blijkt dat hij is gemaakt door Johan Samuel Creutz, die ook het kerkje aan de Zee heeft ontworpen.

Het is een bijzonder volledige en informatieve kaart. Er staan wel  vijftighoofden op aangegeven en bij de rede ook een wierhoofd. verder zowel afgeslagen land aan de ene als aangewonnen strand aan de andere zijde van het eiland. Ook zijn dertien bomen ingetekend. Bij de rede is geen beschoeiing te zien, maar een beplanting met stro of riet. De meeste hoofden zijn genummerd, andere dragen een letter

e moeten daarbij bedenken, dat er door de verantwoordelijke instanties voortdurend aan de zeewering gewerkt werd. Landmeters en ingenieurs namen na zware stormen de schade op, maakten berekeningen en tekeningen en stuurden die aan hun opdrachtgevers. Daaraan hebben we tal van nauwkeurige kaarten te danken. Niet altijd is zonder bestudering van de bijbehorende missives waar te nemen wat bestaan en wat gepland is. Min of meer uitvoerige rapporten zijn bekend uit o.m. 1749 (Mattijs den Berger) en 1791 (B. Goudriaan Az.)

Share by: