Urk op de kaart 1749


Mattijs den Berger tekende zijn kaart in 1749 en gebruikte daarbij de kopie die Walraven in 1729 van een kaart van Van Dompzelaar uit 1722 gemaakt had.

De kaart is simpeler dan  de vorige. Niet alleen de plaats van de oude, verdronken kerk wordt aangeduid, maar  ook die van de vorige vuurtoren èn van een reeds lang weggespoeld 'kerkhof' oostelijk van de rede (letter O). Een legendarisch gegeven. Een andere zaak is: Was er aan de zuidzijde van de kerk toen al wel een kerkhof zo  groot als de kerkvloer?  Het lijkt er wel p. Toch is er tot 1786 in de kerk begraven. Werd wellicht naast de kerk al wel begraven als het graf in de kerk dat aan de familie behoorde vol was en nog niet  ontruimd mocht worden?

Werden er misschien ook niet-eilanders ter aarde besteld? Er zullen wel eens vreemdelingen op het eiland overleden zijn, en bij de strandingen lijken zijn geborgen. In een instructie voor de schoolmeester (die ook de zorg voor het doopboeken de graven had) uit  het jaar 1758 wordt gesproken over graven binnen en buiten de kerk.

Share by: